Wednesday, February 14, 2007

Ayam Percik

Dear folks,

Got this from Hanieliza fotopages. easy to do (dinner last night)- prepare chicken, blend all the stuff (do this finely kalautak the serai makes the kuah a bit 'berbulu'), put all in kuali, let the kuali be on the stove, then masuk oven in the last stages. ready to eat in about one hour. i reduced the cili to about 6.-8 since kids tak berapa gemar pedas. Ini sebab duk recommend Ja beli oven and termention ayam percik! Picture ni tak berapa menarik but the taste is yummy.

Bahan: 2 kg ayam [potong 4 keping] 3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ] (I used 1 packet of instant santan)1/2 cawan air asam jawa 1 s/t gula 1 s/t halba garam secukup rasa bahan mesin halus 20 tangkai cili kering (used only about 6 for 1 ekor) 4 biji bawang putih 3 cm halia 5 batang serai Cara 1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir. 2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam. 3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu] 4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun. NOTA: Boleh ditukarkan ayam kepada ikan tetapi ikan tu tak perlu direbus dgn santan...cuma masakkan bahan kuah sehingga pekat. Ikan tu dibakarkan dan percikkan kuah tu saja dan bila menghidang..curahkan kuah keatas ikan. Posted by Picasa

2 comments:

RHY said...

Good to see that you're up and about cooking and blogging again Sheen! At last, something for me to read ;o)

Shina said...

glad you had reading material :) kalau you rajin can you please 'susun' that recipe so tht it looks liek a recipe? i cut and pasted it but it became like that.

malam ni tak masak so no entry.