Saturday, March 03, 2007

Pizza




Dear All,

THis is my favourite picture to date!! Before and after pictures. Found this in this cookbook by KKM (kem kesihatan msia) - must be a campaign for cara hidup sihat. This dough is nicer than the previous one. Very do-able. in fact i made in the moring, put in fridge and popped in the oven for lunch. The sky's the limit when it comes to the topping choice. didn't have mozzarella (boy i do miss all that cheese in UK!!) so used sliced cheddar cheese instead. the tomato base was a bit sweet so i'd reduce the sugar a bit next time. didn't have fresh tomato either so I skipped that.

Pizza (KKM resipi) Feb 2007

a) Doh
200 g (2 cawan) tepung gandum
20 g (2 sudu the) yis segera
3 g (1/2 sudu teh) garam
5 g ( 1sudu the) gula
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran atau minyak zaitun
air suam untuk menguli (less than one cup)

b) untuk sos tomato
3 biji tomato masak, cancang besar
3 sudu makan pes tomato
1 biji bawng besar, dicincang halus
2 sudu makan gula merah
1 sudu makan minayk sayuran
1 sudu teh oregano atau basil

c) untuk topping
(whatever)
120 g keju mozzarella, diparut kasar.

campur tpung, yis, garam, gula, minyak. Sebatikan
masukkan air suam sedikit demi sedikit – uli sehingga menjadi satu doh yang lembut dan elastic
masukkan doh ke dalam bekas yang telah disapu minyak dan letak di tempat yang panas selama 40 minit. Doh ini akan naik seganda
minyakkan acuan pizza
canaikan kepada bentuk bulat dengan ketebalan 2 sm
masukkan ke dalam aucan yang telah diminyakkan dan tinggal selama 10 minit sebelum diletakkan topping.

Sos:
tumis bawang hingga lembut
masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga lembik
masukkan tomato paste, oegano / basil, gula dan masak atas api perlahan hingga beberapa minit hingga pekat.
sejukkan.

Pizza
sapukan sos tomato pada doh dan tabor topping.
tutup topping dengan taburan keju serta oregano.
baker selama 20 – 30 minit pada suhu 200 oC atau seningga doh nam=pak rangup dan warna keju bertukar menjadi perang. .

1 comment:

Rita said...

wah! tabik spring lah sheen, you buat the doh sekali. my mum dulu rajin lah buat the doh but now dah malas dah. i beli yg dah siap the pizza base, cuma tinggal buat topping je pun, dah satu tahun benda Allah tu dok dalam frige :o)